fredag 15 april 2011

Warszawa en ny gammal pärla i öst

Warszawa har kommit långt sedan den nästan fullständiga förstörelsen under andra världskriget. Denna livliga och pulserande stad har sakta trätt fram som Östeuropas nya kulturcentrum och utgör navet för det moderna Polen. Medan glänsande skyskrapor, nya restauranger och läckra nattklubbar växer fram, är Warszawas många historiska byggnader en påminnelse om stadens praktfulla historia som är mycket intressant.

Få städer är så missförstådda. Få städer förknippas med så mycket grått. En tvivelaktig militärpakt, ett ondskefullt krig, ett folk klätt i trista täckjackor. Allt är historia nu. Och det nya Warszawa är en av Europas mest levande, sprittande och nyskapande storstäder, lite som en tonåring som nyss flyttat hemifrån, som testar livets begränsningar och möjligheter. Stan är dessutom vacker. Ur andra världskrigets rykande rester restes gamla stan mjuk och pastellfärgad kring öppna torg och vindlande gränder.

Längre bort speglar sig små ölstugor och pråmar i floden Wislas vatten. Det dricks pilsner av högsta europeiska klass och äts starka korvar till långt in på natten. Nattlivet är pulserande och exhibitionistiskt. Sedan finns allt det andra, en av Europas största utomhusmarknader, somrarnas Chopinkonserter i lummiga parker, praktfulla slottet i Wilanow, kulturpalats och mäktiga katedraler.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar