tisdag 26 april 2011

Dubai, exotiskt och i tiden

Kan ett resmål ha allt? Tveksamt. Men Dubai försöker verkligen.

Emiratet har blivit världsberömt för sin shopping, omskrivna lyxhotell, blänkande skyskrapor, fina golfbanor, skidåkning inomhus – och ett flertal ambitiösa byggprojekt. Nyss invigdes världens överlägset högsta skyskrapa i Dubai, Burj Khalifa.

Men det finns också ett annat Dubai, bortom konstgjorda öar, skyskrapor och smäckra sportbilar.

Längs Dubai Creek ger dhowerna, de traditionella fartygen, en fläkt av fjärran länder. I kryddsouken säljs kanel, kardemumma och torkad frukt ur grova säckar och i gränderna bakom moskén vid Naif Souk kan du njuta av afghansk kebab utan att bli påmind om den moderna världen utanför.

För den som vill sola och bada är Dubai ett bra val. Stränderna är nästan perfekta, vattnet läckert blågrönt och det är solsäkert året om.

Open Beach
Gratisstrand med duschar, toaletter, sittplatser i skuggan och matställen. Badvakter och strandpolis håller koll på ordningen, det enda du behöver vara aktsam på är – precis som längs hela Jumeirah Beach – de tidvis starka strömmarna. Håll koll på varningsflaggorna. Är den röda hissad får du nöja dig med att sola. Open Beach hittar du bredvid Dubai Marine Beach Resort.


Shoppingen i Dubai är i absolut världsklass. Inte alltid billigt, men utbudet är verkligen enormt. I staden finns förmodligen fler stora och lyxiga gallerior än på någon annan plats i världen.

Dubai Mall
Världens största shoppinggalleria! Dubai Mall har en golvyta som är större än 50 fotbollsplaner och innehåller 1200 butiker. Här finns också spektakulära Dubai Aquarium and Under Water Zoo, med en stor akvarievägg (se filmklippet från invigningen här nedan) ut mot en av shoppinggatorna, en skridskorink, spelparken SEGA Republic och en biograf med 22 salonger.

Akvariet på Dubai Mall

Mall of the Emirates
Dubais kanske mest berömda galleria rymmer 450 butiker, 75 restauranger, ett nöjesfält – och den berömda inomhusskidbacken Ski Dubai. Den som bara vill shoppa på semestern behöver aldrig lämna byggnaden, för i komplexet finns även femstjärniga hotellet Kempinski.

Tha Mall of Emirates


Trött på att se samma internationella modemärken i galleria efter galleria? Nyfiken på en mer genuin upplevelse? Dags att besöka Dubais marknader – suokerna!

Spice Souk
Gå hit för att uppleva ett Dubai som känns mer genuint än gallerior och skyskrapor. Strosa runt, lukta, lyssna och upplev. Spice Souk smälter samman med Old Souk, där köpmän handlar varor i bulk för transport till närliggande länder. Kallas också Deria Covered Souk.
Deria, nära Nasser Square.

Textile Souk/Old Souk
På andra sidan Dubai Creek från guld och kryddsouken, finns tygälskarens paradis. Här finns alla typer av textilier. Köp ett stycke tyg och lämna till en av kvarterens skräddare, med en beskrivning av vilket plagg du vill ha, så får du det uppsytt. Tänk bara på att leveranstiden kan vara några dagar.

En av de vanligaste frågorna som resenärer till Dubai ställer, är den om alkohol. Går det att köpa vin, öl och sprit på plats? Serverar restaurangerna vin till maten?

Så här ligger det till: Reglerna för alkohol är strikta, Dubai är trots allt en del av Förenade arabemiraten som är ett muslimskt land. Men med det sagt ska också konstateras att Dubai är mer liberalt i sin inställning till alkoholkonsumtion än angränsande emirat och länder.

Du får inte dricka alkohol offentligt, men på de hotell och nattklubbar som har tillstånd säljs öl, vin och sprit som i vilket annat land i världen som helst.

Att köpa alkohol i mataffärer är inte möjligt, men det finns två licenserade spritbutiker där det kräva att du har ansökt om en licens för att få handla alkohol. Det gäller endast för den som bor i Dubai (och inte är muslim). Om du reser till Dubai för att jobba en period eller äger en bostad där, blir det kanske aktuellt att skaffa tillstånd – men aldrig som turist.

Så rådet till den som vill ta en drink eller ett glas vin på hotellbalkongen blir att köpa med sig alkohol från flyget eller från taxfreebutiker.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar