fredag 11 maj 2012

Thailand satsar på naturturism


I Thailand finns en enorm variation av ekosystem under naturskydd i nationalparker över hela landet. Den exotiska naturen är också lättillgänglig för turister då flera av de bästa nationalparkerna ligger bara ett par timmar bort från turistorter som Chiang Mai, Hua Hin och Phuket.

Thailand har sammanlagt 110 nationalparker där naturen är skyddad för att bevaras. Vissa av parkerna består av ren vildmark, i andra parker kan man hyra hydda, campa och vandra längs anlagda leder eller äta på restaurang. För närvarande pågår ett arbete med att göra de mest exotiska och unika nationalparkerna mer tillgängliga för naturturism.
Infrastruktur och faciliteter för naturturism förbättras under strikt översyn av DPN (The Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservations) och på deras webbplats finns information om vad olika nationalparker erbjuder. Där kan man även boka boende i eller nära parkerna samt hitta praktiska tips och råd inför ett besök.
– Många uppskattar att kombinera sin solsemester med mer exotiska naturupplevelser och för dem finns ett stort utbud i Thailand. Det finns lättillgängliga nationalparker över hela landet för dem som vill uppleva vår varierande natur med vintergrön regnskog, fågelrika mangrovemarker och ett färgsprakande marint liv, säger Mrs. Nalinee Pananon, chef för Thailands turistbyrå i Stockholm.
Bra att tänka på för den som planerar ett besök i en nationalpark under sin thailandssemester är att bära naturfärgade kläder som inte skrämmer eventuella djur, skydda sig mot insekter samt ha med sig ficklampa då eltillgången kan vara begränsad.

Thailands turistbyrå tipsar om 5 natursköna nationalparker där besökare kan uppleva det varierade ekosystemet i Thailand:

1. Mo Koh Phetra National Marine Park – oupptäckt pärlband av korallöar
Ligger i kustlandskapet kring Trang och Satun söder om Krabi mot Malaysia och består av drygt 30 öar som till exempel Koh Phetra, Koh Khao Yai, Koh Bulong och Koh Laoliang. Parken består av bland annat sandstränder, kalkstensformationer, regnskog, mangroveträsk och korallöar.
2. Khao Sok National Park – populär utflykt för Phuket-turister
En av de mest populära nationalparkerna i Thailand inte minst på grund av närheten till turistorterna Phuket och Khao Lak. Här tornar kalkstensbergen upp sig mellan sjöar och floder i regnskogen där det finns vandringleder av olika svårighetsgrad. I området erbjuds även enklare och lyxigare hydd- eller tältboende, elefantridning och forspaddling.
3. Mo Koh Chang National Marine Park – lockar till öhopping i öst
En av de största marina nationalparkerna ligger cirka 30 mil öster om Bangkok i Trat-regionen nära Kambodja och består av ett 50-tal öar som till 70 procent är skyddade mot exploatering. Med den största ön Kho Chang som bas kan man utforska parkens unika natur med orörda stränder, regnskogsdjungler och korallöar.
4. Doi Inthanon National Park – vandring vid Thailands högsta berg
Ligger i norra Thailand sydväst om Chiang Mai nästan på gränsen mot Burma. Det här är landets högst belägna nationalpark med vandringsleder kring landets högsta bergstopp Inthanon på 2 565 meter. Här är klimatet svalare och växtligheten lägre än i parkerna söderut – något som inbjuder till längre vandringar. Fågellivet är rikt, det sägs finnas över 360 olika fågelraser i parken.
5. Kaeng Krachan National Park – oupptäckt vildmark nära Hua Hin
I Phetchaburi några timmar söder om Bangkok och väster om Hua Hin på gränsen mot Burma ligger den här relativt okända och exotiska parken. Det är framför allt den vilda och vackra naturen som lockar med regnskogsklädda kullar, vattenfall och campingmöjligheter. Här finns även vilda djur som bland annat elefant, gibbonapor och vildsvin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar