tisdag 3 april 2012

Underbara Nice

Som centrum för den Franska Rivieran ligger Nice vid Medelhavskusten i Frankrikes sydöstra del. Staden grundandes redan 350 f.kr när grekiska sjöfarare slog sig ner i området och just det historiska arvet är man mån om att bevara. Tänk dig 7 km strandpromenad, en egen matkultur och 300 dagar solsken om året så är det lätt att förstå varför Frankrikes femte största stad har blivit en sådan populär turistort. Här möts palmer och pinjeträd tillsammans med en storstadspuls som innebär lyxrestauranger och kasinon.


Men den historiska staden bjuder också på ett speciellt lugn med sina anrika byggnader och smala gränder.
Man kan ta en tur i gamla stans ringlande gator och utforska stadens mer anrika kvarter på egen hand, man kan få uppleva mycket av att bara strosa runt och titta på de välbevarade gamla husen. Det är också just i gamla stan som stadens italienska prägel är som störst. Nice tillhörde Italien fram till mitten av 1800-talet då Napoleon III efter en tid av ockupation slöt avtal med huset Savoy. Men vill du hellre vara en av Rivierans guldgossar så har Nice ett av Frankrikes bästa nattliv med trendiga nattklubbar, barer och shower. Skulle man inte vilja ligga på stranden och vila upp sig dagen efter så kan man roa sig med både vindsurfing, golf eller andra aktiviteter. Annars finns det gott om museer att lära känna Nices förflutna igenom. Chagallmuseet med målade fönster är ett av de mest populära.


Frankrike är ofta känd för sin matlagningskonst och Nice är inget undantag. Det finns restauranger i olika prisklasser och maträtten Socca, en sorts pannkaka gjord på kikärtspuré, är stadens specialitet. Den kan du inte hitta någon annanstans än just i Nice. Vill du hellre laga din egen mat så finns det flera marknader med färska råvaror. Precis som Socca är ett lokalt fenomen så har staden även en egen dialekt vid namn "niceanskan" som är en blandning av Franska och Italienska, men bara ett fåtal av befolkningen pratar den.
I Nice reser du lättast med buss och valutan är, precis som resten av Frankrike, Euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar