tisdag 10 maj 2011

Dublin & Irland mörka ölets hemland

Stämningen i Dublin är irländskt avslappnad, och invånarna tillmötesgående och trevliga. Det är en perfekt stad att åka till med vänner och utforska nattlivet, som många hävdar är bland det bästa i hela Europa. Och är du intresserad av Irlands nationaldrycker whiskey och mörkt öl, kan du bl.a. lära dig om hur de är tillverkade och gå på några väl utvalda smakrundor - och stapla hem. Reser du till Dublin kommer du spendera mycket tid i Temple Bar, som är ett område vilket är fullt av sköna pubar, charmiga restauranger och trendiga diskotek. Dublin har efter Irlands ekonomiska uppgång blivit ett resmål att räkna med, och det ser inte ut att bli sämre.

Dublin
Irlands huvudstad Dublin är trots sin ringa storlek en global stad och ett mycket populärt resmål. Med en långtgående historia från vikingatiden och sin moderna kultur är Dublin ett toppklassat centrum för utbildning, konst, ekonomi och industri.

Sevärdheter
Dublins slott
Slottet Dublin castle är ett känsloladdat monument för invånarna på Irland. Slottet representerar 700 års osämja med England och utgjorde under denna tid själva maktcentrat för det engelska styret. I dag är slottet en populär attraktion. Missa inte skattkammaren eller den närliggande utgrävningsplatsen av ett gammalt vikingaslott. Slottet ligger på Palace street och har öppet alla dagar i veckan.

Nöjen
En stad där halva befolkningen är under 25 år har gett ett nattliv därefter. Dublins främsta nöjesstråk heter Temple bar och innehåller stadens främsta nöjen, restauranger och barer.

Teater och konsert
Populära teaterpjäser sätts upp hela tiden i Dublin. Passa på att se en föreställning eller en konsert när du är där. Det mest kända teaterhuset är Abbey Theatre som också kallas Irlands nationalteater. Här spelas både inhemska och klassiska europeiska föreställningar. Abbey Theatre ligger på 26 Lower Abbey street. Det finns ett antal konsertarenor i Dublin som ständigt anordnar allt från klassiska symfonier till hårdrockskonserter. National concert hall ligger mitt i Dublin och är högt ansedd i Europa.

Pubar och barer
Det finns hundratals barer utströdda över hela Dublin, och utbudet innehåller allt från riktigt rökiga små krypin till trendiga uteställen. Ta chansen att besöka en äkta irländsk pub under ditt besök. Många pubar och barer serverar enklare maträtter. Vill du prova på en utekväll som en riktig Dublinbo går du på en så kallad ”pub-crawl”, alltså en rejäl runda mellan olika pubar så länge du orkar.

Mat och dryck
Dublins restaurangutbud innehåller mat från när och fjärran, från budget till lyx. Fisk och skaldjur tillhör de lokala specialiteterna i denna kuststad.

Specialiteter
Rökt lax på bröd, bacon med kål och ostron är vanligt förekommande på stadens menyer. Portionerna är ofta stora, särskilt på pubar. Tvekar du över dryckesvalet så passar en Guiness bra att skölja ner det mesta med.

Irländska restauranger
Den genuint irländska maten hittar du på ett antal restauranger i Dublin. På nöjesstråket Temple Bar ligger restaurangen Gallaghers Boxty House som serverar både traditionella och moderna irländska rätter. På samma gata ligger Schack Restaurant där atmosfären är kryddad med traditionell irländsk musik.

Internationella restauranger
Du kan hitta mat från hela världen i Dublin. Några högt omtyckta internationella restauranger är den franska Thorntons i Portobello, italienska Pasta Fresca i Chatham, medelhavsrestaurangen La Med på Temple Bar och orientaliska Mao’s i Ballsbridge.


Just nu har vi ett roligt erbjudande på en resa till Dublin, inkl besök på Guinness bryggeri med provsmak.
Läs mer om resan här



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar