torsdag 19 maj 2011

Brasilien ett land att utforska

Rio de Janeiro
Är av många ansett som en av världens vackraste städer med höga berg inlindande i regnskog och de världsberömda stränderna Copacabana och Ipanema.

Rio är verkligen omtumlande och känslan av att befinna sig mitt i en pågående fest brukar infinna sig omgående! Nöjeslivet lever garanterat upp till förväntningarna med massor av klubbar och barer.

Mellan 1763 och 1962 var Rio de Janeiro huvudstad i Brasilien. Även om Brasilia numera tagit över den funktionen fungerar Rio fortfarande som en kulturell huvudstad, med sitt stora utbud av museer, musikupplevelser, vackra parker och trädgårdar.

Vidare har denna jättestad med ca 14 miljoner invånare gott om naturupplevelser nära inpå. Ovanför staden och de världsberömda stränderna breder regnskogsklädda berg ut sig.


Stränderna
Staden är på sätt och vis sina stränder, det är här det händer! Brasilianarna äter, dansar, tränar, solar, badar och spelar fotboll samt beachvolleyboll på stränderna från tidig morgon till sen kväll.

Både Copacabana och Ipanema är finkorniga stränder med tidvis höga vågor och undervattenströmmar.


Ponta Negra
Ponta Negra ligger ungefär en mil utanför centralorten Natal. Men i realiteten har de båda orterna vuxit ihop och när man färdas mellan orterna upphör aldrig bebyggelsen.

Åtminstone inte om man åker den vanliga vägen, om man istället väljer den betydligt trevligare kuststräckan "Via Costeira" så ser det lite annorlunda ut även om den kantas av ganska många hotell.

Modernt och mycket turister
Ponta Negra är idag en modern turistort även om de gamla och betydligt fattigare delarna också lever kvar. Detta i princip sida vid sida med de nya hotellen, lägenhetskomplexen och restaurangerna.

Det hela började egentligen kring mitten av 90-talet då medelklassen från Natal åkte ut till den slumrande fiskebyn som kunde erbjuda finare stränder och bättre surfingvågor än vad som fanns inne i Natal.

Sedan har det bara rullat på och idag är Ponta Negra ett stort resmål för bland annat skandinaver, italienare, portugiser och engelsmän, men alltjämt också för Natals invånare.



Allmännt
Svenska medborgare behöver inget visum för att besöka Brasilien för besök på upp till tre månader. För längre besök kan man ansöka om visum och det är vanligtvis inga problem att få ytterligare tre månader.

Pengar
Valuta i Brasilien heter real och en real är uppdelad i 100 Centavos. Växlar pengar gör man på växlingskontor (Casa do cambio).

Kreditkort
Det går vanligtvis bra att handla med kreditkort som Visa, American Express och Mastercard. Men var försiktig med att använda kort i mindre restauranger och affärer eftersom bedrägerier tyvärr förekommer. I många uttagsautomater fungerar det att göra kontantuttag med svenska kreditkort, men inte i alla.

Dricks
Dricks används flitigt i Brasilien. På restauranger är den ofta inkluderad i priset, annars är 10% en bra tumregel.

Att pruta
Framförallt bland kringvandrande försäljare och kan det fungera att pruta. Men vanligtvis inte i butiker.

Mat & Restauranger
I Brasilien smakar maten alltid bra och man har många kulinariska höjdpunkter framför sig om man planerar att resa dit!

Detta gäller oavsett om du köper den i ett gatustånd för några få kronor eller om du väljer en restaurang på fina gatan.

Inte nog med att maten är god, man är dessutom väldigt frikostig med maten. På de flesta restauranger är en rätt nämligen till för två personer.

"Kilogramma"-restuaranger är ett populärt och lite annorlunda inslag. Det är buffé-restauranger där man väger den mat man plockar och har alltså betalar utifrån matens vikt.



Just nu har vi en fin paketresa till Brasilien, läs mer HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar