lördag 25 augusti 2012

Tips och tricks – så lämnar du dricks


 
Det är inte alltid lätt att veta hur mycket och var du ska lämna dricks när du är utomlands. Varje nation har sina egna - mer eller mindre - oskrivna regler och att dricksa rätt är en konst nästan lika svårbemästrad som den att pruta. Får du en spottloska i mackan om du inte drar på stora dricksapanaget på kaféet? Eller förolämpar du portiern genom att kasta åt honom småmynt, när han egentligen är välbetald? Japan är ett bra exempel på fenomenets komplexitet där drickslämning anses ohövligt. Vi har tagit fram en vittomspännande tariff för att ge dig en liten push i rätt riktning.
Europa
På de flesta håll i Europa förväntas du ge restaurangpersonalen dricks, även på enklare ställen. Serviceavgifter som redan är tillagda på notan är här vanligt, både på hotell och på restauranger. Detta garanterar vissa yrkesgruppers dricks, även om de alla gånger inte gjort sig förtjänta av det. Dricks utöver serviceavgiften är oftast onödig om du inte är riktigt nöjd med betjäningen. Det är då en välkommen gest att lämna ett par euro. I Turkiet däremot är dricksfenomenet inte särskilt etablerat. Där räcker istället ett leende långt, men att runda upp till jämna summor är ändå välsett.

Det bästa sättet att dricksa är att diskret lägga pengarna på bordet. Detta gäller speciellt i Frankrike där det anses mycket ohövligt att vifta med pengarna och ge servitören eller servitrisen dricksen i handen.

I England är det brukligt att du ger dricks både vid restaurangbesök och vid taxiresa. Liksom i de flesta länder gäller tioprocentregeln överlag, men i takt med att taxiresorna blir dyrare blir det allt vanligare att runda upp till jämna pund. På engelska pubar behöver du inte lämna dricks, men om du vill kan du ge bartendern en liten slant med frasen "and one for yourself", vilket indikerar att även han eller hon kan ta sig ett järn.

USA
Staterna där på andra sidan pölen utgör som bekant ett gigantiskt land. Därför skiljer sig förväntan på dricks från stat till stat och ibland till och med från stad till stad. Grundregeln är dock att alltid lägga mellan 15 och 20 procent. Viktigt att tänka på här är att det är många som vill ha en del av den härliga drickskakan. Servitören, conciergen, taxichauffören, den som vinkar fram taxin och piccolon. Här finns också företeelsen "tipping in advance", att du dricksar i förväg, vilket är något som kan försäkra dig bättre service eller ett riktigt bra bord på restaurangen. Viktigt att nämna i sammanhanget är att vissa servitörer inte har särskilt hög lön och att de är väldigt måna om sin dricks. En av våra reportrar har till och med blivit ikapp sprungen efter ett restaurangbesök i Florida när servitrisen inte tyckte hon fått tillräckligt…

Central- och Sydamerika

Även i Central- och Sydamerika är tioprocentsregeln norm. Om inte serviceavgiften redan är tillagd på notan vill säga. I sådana fall är ytterligare dricks onödig.
Mellanöstern och Afrika
I muslimska länder, som exempelvis Egypten, är det svårt att veta om och när du ska lämna dricks eller baksheesh som det heter där. Baksheesh betyder "dela med dig av din rikedom" och en av islams fem grundpelare är att göra just detta. Dricks efterfrågas ofta för mindre tjänster som att visa vägen, men det är absolut inget måste att lämna dricks för sådant. Faktum är att det ofta inte är nödvändigt att lämna någon dricks alls här. Försök att se hur lokalbefolkningen i staden du besöker gör och följ sedan deras exempel. När det kommer till taxiresor kan du vanligtvis förhandla om ett fast pris redan före avfärd och då är det inte nödvändigt att dricksa chauffören.

Asien och Stillahavsområdet
I det här hörnet av vår värld gäller det att vara försiktig med dricks. Det som från din sida är en välmenande gest och ett nöjdhetstecken kan uppfattas som en förolämpning. I Japan till exempel anses du oerhört kränkande att få dricks. Om du är osäker är det alltid bäst att inte ge någon alls. I det här området får man känna sig fram från land till land. Västerländska seder har påverkat de ursprungliga traditionerna, då ingen dricks alls förekom. I Australien till exempel är tio procent det vanligaste på restauranger, precis som hemma i vårt avlånga land.

Allmänt om städpersonal
Det finns inga skrivna regler om hur man lämnar dricks till städpersonal, men att det är en uppskattad gest är det inget snack om. Vissa lämnar lite dricks varje dag medan andra väljer att dricksa för hela vistelsen i samband med avfärd. Då det är svårt att veta om det är samma personal som arbetar varje dag är mindre summor dagligen oftast att rekommendera. Däremot kan det vara ett taktiskt drag att ge rejält med dricks första dagen för bättre service. Hur man än vrider och vänder på det handlar det om att göra det som känns bäst för dig.

Viktigaste drickspunkterna
• Att lämna för lite dricks är oftast värre än att inte lämna någon alls.
• Om du är missnöjd med något är det korrekt att visa det genom att inte lämna dricks, men gör det diskret.
• Ta i förväg reda på vad personalen på hotell och restauranger förväntar sig att få i landet. På så vis kan du både spara pengar och undkomma pinsamma situationer.
• Grundregeln när det gäller dricks är att tänka i procent - ju dyrare något är, desto mer förväntas du att dricksa.
• Det finns alltid undantag som förgyller regler. I vissa länder ses det som ohyfsat och nedsättande att lämna dricks.
• På många håll i världen är serviceavgiften redan tillagd på notan.
• Det kan vara frestande att göra sig av med småmynt men i de flesta länder anses det oartigt.
Drickstariffen
I tabellen finner du riktlinjer för respektive land. Men kom ihåg att de är just riktlinjer. Dricks är något du ger som ett tack för bra service och i slutändan är det alltid du som bestämmer hur mycket du ska ge.
drickstariff

All info från denna artikel kommer från www.escape360.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar