onsdag 21 mars 2012

Ny pendeltågslinje till Arlanda

Lagom till jul blir det premiär för en ny pendeltågslinje mellan Älvsjö och Uppsala via Arlanda.

Den nya pendeltågslinjen kommer att köra med halvtimmestrafik utom sena kvällar och helgmorgnar då det blir glesare. Tågen stannar vid alla stationer i motsats till Arlanda Express. I princip tar pendeltågen över de tåglägen som Upptåget mellan Upplands Väsby och Tierp har på slingan under flygplatsen. Upptåget kommer i framtiden att gå mellan Uppsala och Tierp.


SL räknar med att nya pendlare kommer både från SJ:s Uppsalatrafik och från bilköerna. Hur många som kommer att välja det alternativet i framtiden beror bland annat på hur höga avgifter A-Train som äger Arlandabanan kommer att ta för att resenärer ska få kliva av vid stationen under flygplatsen. I avtalet mellan UL och A-Train om dagens Upptåg är avgiften 60 kronor. SL förhandlar om avgifterna i framtiden, men det går trögt.


Pendeltågslinjen kommer att kosta SL 190 miljoner om året. SL räknar med att intäkterna kommer att öka med 78–94 miljoner per år. Den som har ett SL-kort och inte är alltför stressad kommer även i framtiden att åka billigast till Arlanda genom att byta till buss i Märsta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar