onsdag 6 juli 2011

Fartyget "The World" lade till i Helsingborg

Fartyget ”The World” till Helsingborg

Världens största privatägda yacht, The World, besöker Helsingborg den 6 juli. Fartyget befinner sig på en ständig resa jorden runt, och har hittills besökt mer än 800 hamnar i 140 olika länder.

The World sjösattes den 28 feburari 2001 vid Bruce Shipyard i Landskrona. Därefter bogserade det till Fosen Mekaniske Verksted i norska Rissa, där det färdigställdes och levererade till ”The World of Residences at Sea”, den 12 mars 2003. Sedan dess är fartyget en bostadsrättsförening på ständig resa jorden runt under hela året.

Idén, som föddes av den norske redaren Knut Kloster, var att skapa fashionabla hem under konceptet ”Home away from home”. Idag finns 165 lägenheter som ägs av 130 familjer från 19 olika länder. Lägenheterna är i storlek mellan 30 och 450 kvadratmeter. Familjerna tillbringar i snitt fyra månader ombord. Cirka 135 personer brukar kryssa samtidigt.

För att kunna köpa en lägenhet ombord på The World måste man godkännas enligt ett ”Club Concept”, vilket innebär minst 10 miljoner dollar på banken. Ungefär hälften av ägarna är amerikaner, och besättningen ombord består av 260 personer. Fartyget erbjuder mycket lyx med fyra restauranger, ett flertal barer och en marknadsplats där de boende kan köpa lokala delikatesser och produkter från de ställen de besöker. Här finns också pooler, tennisbana puttinggren, joggingspår och en badplattform med all tänkbar vattensportsutrustning.
År 2010 såldes 18 st lägenheter till ett snittpris av 17,8 miljoner kronor.

Resrutten röstas fram och planeras hela tre år i förväg av de två kaptenerna, varav en är helsingborgaren Erik Bredhe, tillsammans med rederiet ”ResidenSeas” manager.


2011-årsresrutt sträcker sig från Antarktis i syd via Chiles fjordar upptill Karibien, längs den amerikanska kusten till New York, Europas atlantkust, Östersjön, Medelhavet och ända ner till Cape Town.


Fartyget är 196,3 meter långt, är på 43 524 bruttoton och har en maxfart på 18,5 knop. Fartyget kommer att ligga på redden utanför Norra Hamnen från kl. 9.00 onsdag morgon, och går tidigt torsdag morgon vidare till Köpenhamn.

Att vår destination, Helsingborg, ingår i rutten är något vi är stolta över. De boende ombord, som har besökt de flesta av världens städer, får nu chansen att uppleva Helsingsborgs småstadscharm och det äkta Skandinavien.

Så klart passade våra kolleger Mariann och Gabriela på att knalla ner till hamnen och ta foto av det speciella fartyget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar