tisdag 7 juni 2011

Europa, Kanada & USA, rundresor men lätt gör själv

Just nu är det billigt att åka västerut eftersom dollarn är så låg.
Det finns många arrangörer som har olika rundresor, men många av dessa kan man lätt göra på egenhand om man är lite resvan och kan engelska.

Vi har satt ihop en resa som vi har på vår hemsida här!

Man startar med 2 nätter i Reykavik på Island eftersom man flyger med Iceland air och i Businessklass för extra lyx och komfort.
Du kan läsa mer om Saga klass här.


Reykavik
Reykjavik är faktiskt världens nordligaste huvudstad. Med tanke på stadens blygsamma storlek så har Reykjavik ett förvånansvärt rikt nöjes- och kulturutbud. Barer, restauranger, klubbar råder det verkligen ingen brist på, även om Reykjavik inte har så många sevärdheter i traditionell bemärkelse. De finns däremot i överflöd i resten av landet, och Reykjavik är den naturliga utgångspunkten för utflykter på den äventyrliga ön, vare sig det gäller varma källor, sagolika berg och sprutande gejsrar.

Ta sig runt
Ska du bara röra dig inne i stan behöver du inget annat än dina ben för att ta dig fram. Reykjaviks centrum är litet och huvudstråket promenadvänligt. Vill du ta dig till utkanten av stan finns lokalbussar som utgår från stationen Hlemmur, intill östra änden av huvudgatan Laugavegur. Taxiföretagen kör på taxameter och har även erbjudanden om guidade rundturer.



Toronto
Toronto ligger i Kanada och är provinshuvudstad i Ontario, staden ligger på den nordvästra stranden av Lake Ontario. Toronto är den femte folkrikaste kommunen i hela Nordamerika, och har ett av världsdelens viktigaste finans och handelscentrumen i hela Nordamerika. Det finns mycket att göra i Toronto, staden har gott om museer, teatrar, festivaler och en mängd stora sportevenemang man kan gå och kolla på.

CN Tower
CN Tower är en av världens högsta fristående byggnader och är hela 533 meter hög. Tornet är lite av en symbol för Toronto och är näst intill omöjlig att missa om du är i staden. Om du går vilse kan du alltid använda tornet som kompass och då vet du alltid vilket du ska åt för att komma tillbaka till centrum. Hit kan du komma för att äta på en högklassig restaurang eller bara för att njuta och förundras över utsikten.

Niagara Fallen
Inte för att dessa spektakulära vattenfallen ligger mitt inne i stan, men ändå är dem ett väldigt populärt turistmål och man tar sig dit lätt och billigt med buss som går ifrån Toronto till ett pris överkomligt för de flesta plånböcker.


New York Ground Zero
Att se platsen där de fallna tvillingtornen stod är ett måste om du besöker New York för första gången. Och andra och tredje.

Konstruktionen av grunderna till de byggnader som ska ersätta de fallna tvillingtornen har börjat, men fortfarande vilar en känsla av förstämning och vördnad över platsen för terrordådet den 11 september 2001. På platsen byggs en minnesplats och ett museum.

Runt minnesplatsen ska fem stora kontorshus resa sig i en stigande spiral där den högsta byggnaden blir den 541 meter höga skyskrapan One World Trade Center – som tidigare kallats Freedom Tower. Minnesplats och museum beräknas invigas 2010, övriga byggnader ska vara färdiga 2015.



Frihetsgudinnan
Hon är sannolikt världens mest kända staty, Frihetsgudinnan, och den främsta fysiska symbolen för USA. Frihetsgudinnan skänktes år 1886 av Frankrike till USA för att fira hundraårsjubileet av självständighetsförklaringen.



93 meter hög
Frihetsgudinnan sträcker sig mot himlen på Liberty Island, i Hudsonflodens utlopp nedanför downtown Manhattan. Hon är klädd i koppar och 93 meter lång om fundamentet räknas in och har miljontals besökare varje år. 2005 besökte 4,2 miljoner människor Liberty Island.

Samma färja till Ellis Island
Att besöka själva ön kostar inget.

Biljetterna köps i Castle Clinton i Battery Park. Innan ombordstigningen på färjan görs en säkerhetskontroll av samtliga passagerare, på samma vis som på flygplatser. Normalstora ryggsäckar och handväskor accepteras, men inte stora väskor.

Varför?
För att det tillhör ett måste bland världens sevärdheter och är en självklar utflykt för alla New York-resenärer. Att ha sett Frihetsgudinnan är allmänbildning. En annan anledning att ta båten till Liberty Island är utsikten mot skyskraporna i downtown Manhattan.

Varför inte?
Ärligt talat så missar du inte alltför mycket om du lämnar Frihetsgudinnan därhän under resan till New York. Du har sett henne på bild och film massor av gånger och verklighetsupplevelsen är inte speciellt mycket mer givande.

Finns det några alternativ?
Jadå, ta färjan till Staten Island. Den har kallats världens ”vackraste korta båtresa” och tar dig förbi Frihetsgudinnan helt utan kostnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar